Що робити, коли нудно просто чекати?

Повернутися в Блог

Анна Корнієнко

Нашій волонтерці з Черкас Ані Корнієнко нещодавно довелося зайву годину чекати на автобус, що довіз би її після вихідних на навчання. Чекати було не весело.

Так і виникла ідея створення списку нестандартних справ, якими можна зайняти себе в черзі, на зупинці чи інших місцях довгих чекань. Соцмережі й телефонні розмови вирішили ігнорувати.

Отож:

1. Танцюйте
Оскільки я чекала автобус взимку, то довелося пританцьовувати, аби не замерзнути. Однак під улюблену музику в навушниках можна рухатися будь-коли. Раптом до вас приєднаються й інші 🙂

2. Находіть кілька тисяч кроків.
Відомо, що для людини корисно робити 8000 кроків у день. Якщо сприйняти годину очікування як можливість зробити щось корисне для здоров’я, час мине швидше і змістовніше. Якщо ви не маєте спеціального крокоміра, рахуйте поступи подумки (десятками й сотнями).

3. Свідомо побудьте вухами чи жилеткою
Порада для екстравертів або для відчайдушних інтровертів. Заведіть розмову з кимось. Чи не уникайте тих, хто вже з вами говорить. Послухайте людину і спробуйте зрозуміти її. Не поспішайте зі своїми порадами. Найчастіше людина просто потребує того, щоб виговоритися.

4. Придумайте власний фотопроект
Сфотографуйте цікаві обличчя та реакції людей, які застрягли у довгій черзі. Запостіть в Інстаграм

5. Поїжте повільно.
Якщо є гроші, купіть собі щось смачне. Жуйте. Не поспішайте. Насолоджуйтеся кожним шматочком. Дослідіть, як довго ви можете жувати їжу, коли нікуди не поспішаєте.

6. Дізнайтеся 10 нових фактів.
Якщо ви застрягли в новому для себе місці, спробуйте дізнатися 10 цікавих фактів про нього. Знову ж таки, доведеться спілкуватися із колегами по нещастю.

7. Оновіть своє бачення.
Якщо ви застрягли в своєму місті чи містечку, все одно спробуйте дізнатися 10 нових для себе фактів про нього.

8. Створіть скетч.
Дістаньте папір та ручку та накидайте скетч того, що радує ваше око. Це може бути дерево, вазон, хмари в небі, фігури чи обличчя людей, приміщення автостанції. Якщо ніщо вас не тішить довкола, зробіть скетч The Four і скиньте Dima Tishchenko у FB

9. Спостерігайте за людьми.
Створіть власну типологію, за якою ви б могли класифікувати довколишніх.

10. Завантажте й послухайте подкаст місцевого радіо. Для екстремалів – купіть місцеву газету, бюлетень і просвітіться.

11. Спробуйте себе в мистецтві оригамі.
Кажуть, заспокоює нерви. Папірчик у клітинку цілком підійде для перших спроб.

12. Почніть учитися писати лівою (чи правою) рукою.
Відчуйте, як опирається ваш мозок. Дослідники стверджують, що таке заняття сприяє утворенню нових нейронних зв’язків, активації нових ділянок мозку. Мозок починає задіювати більше своїх ресурсів. Тож ви стаєте розумнішим та креативнішим.

13. Вивчіть 10 слів чи фраз незнайомою раніше мовою.
Використовуйте додатки на телефоні, які до цього ніколи було відкрити. Або дізнайтеся слова з місцевого діалекту, термінологію установи, де ви змушені чекати.

14. Складіть список “Я ніколи не…”
Я ніколи не був у Чернівцях; я ніколи не пробував відмовитися від цукру на тиждень; я ніколи не прошу першим пробачення….
Розробіть план для втілення кожного пункту.

15. Скажіть собі, що ви застрягли в стані очікування назавжди.
Прислухайтеся до відчуттів. Напишіть про це нарис. Підбирайте та відшліфовуйте кожне слово. Скористайтеся порадою Чака Паланіка та уникайте мисленнєвих дієслів: “думати”, “знати”, “розуміти”, “хотіти”, “пам’ятати”, “уявляти”, “бажати”. Помучтеся і напишіть справжній міні-шедевр на 500 слів. Запостіть у FB.

Тепер очікування точно не буде видаватися таким нудним.

Фото з архівів Campus Ukraine Lviv 🙂